romea - logo
28. června 2022 (úterý)
svátek má Lubomír

 

VYHLEDÁVÁNÍ
 

Plýtvají Romové jídlem? aneb Rohlíky paní Rulíkové

Česká republika, 8.1.2015 14:37, (ROMEA)
Klára Vítková - Rulíková a rodina paterčat (FOTO: Jana Baudyšová, koláž: Romea.cz)
Klára Vítková - Rulíková a rodina paterčat (FOTO: Jana Baudyšová, koláž: Romea.cz)

Server Romea.cz se v návaznosti na vyjádření paní Kláry Vítkové Rulíkové ohledně plýtvání s jídlem v rodině paterčat, potažmo romských rodinách, zeptal na názor našich čtenářů a kolegů. Ptali jsme se na to, jak to chodí v jejich rodinách, zda se se zvykem nejíst jídlo z předešlého dne setkali a co si o tom myslí.

Renata Berkyová, romská básnířka: "My to máme u nás doma tak, že jídlo na další dny nenavařujeme, takže ani nic nevyhazujeme. Na každý den vaříme čerstvé. Když ale vím, že druhý den strávím celý v práci nebo ve škole, klidně připravím jídlo večer. A staré rohlíky určitě nerozpékám - ty si nechám radši na strouhanku."

David Beňák, vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví na Praze 14: "Paní Rulíková redukuje problém plýtvání, na kterém se svou nehospodárností podílí v podstatě celý moderní svět, na problém romské rodiny. To mi přijde jako hodně nepatřičné a alibistické. Nerozumím tomu, co paní Rulíkovou vedlo k tomu, aby zveřejnila takto intimní detaily z života rodiny, která je nucena fungovat pod extrémním tlakem a pod drobnohledem médií."

Iveta Kokyová, romská spisovatelka: "V rodinách, kde stále dodržují staré romské tradice, mají lidé zažito, že zbytky z předešlého dne jsou "nečisté", což souvisí s náboženskými rituály. V mé rodině je to třeba tak, že jsme čtyři, ale uvařím pro jednoho nebo dva lidi navíc - co kdyby někdo přišel na návštěvu? Je to něco jako vánoční tradice u českých rodin, kdy chystají při štědrovečerní večeři o talíř víc pro náhodného tuláka ... Myslím si, že paní Rulíková se staví do pozice, že ví, co je norma a co už ne. Podle mě je to soukromá věc a zodpovědnost každého člověka."

Jan Čonka, pracovník projektu na zprostředkování zaměstnání v organizaci ROMEA: „Jídlo v naší rodině určitě nevyhazujeme. Když už něco zbyde, je to spíš málokdy a snažíme se to dát někomu ze známých, o kom třeba víme, že na tom není finančně dobře a bude se mu to hodit.“

Lukáš Houdek, absolvent romistiky na FF UK: „I když se doba rychle mění, stále existuje řada Romů, kteří starší jídlo vyhazují a znovu neohřívají. Souvisí to s principem rituální čistoty, která se dotýká také věcí kolem stolování. Zbytky od uvařeného jídla se nedojídají například proto, že je očichávají mulové, duchové zemřelých. Stejně tak se už nestrčí do pusy to, co upadne na zem, nebo se nejí z nádobí, ze kterého jedl v mých očích nečistý člověk. S tím se stále setkáme jak u některých Romů (já znám minimálně jednu rodinu, která tento zvyk stále striktně dodržuje), tak například v Indii, kde rodina z vyšších kast disponuje speciálním nádobím určeným například pro řemeslníky. Přestože člověku z našeho kulturního kontextu může přijít takový zvyk iracionální (zejména pokud se s ním setkáváme i v chudých rodinách), je pro řadu Romů zásadní a je důležitý pro jejich sebepojetí a vnitřní integritu.“

Pro zajímavost jsme vybrali také několik příspěvků, které uveřejnili čtenáři na facebookové stránce ROMEA, kde jsme anketní otázku položili.

Naděžda Vanova Kováčová: "Nejedná se jenom o ČR. V celý Evropě se plýtvá jídlem! Podle EU v supermarketech zboží musí vyhovět a nesmí tam držet nic, co by naznačovalo, že je zkažené, dokonce stačí jenom že jablko bude trošku nahnilé jenom jedno, a bude to v jednom pytli a musí to hned vyhodit!"

Anička Bandyová: "Každý den se u nás vaří, jsme 5 členná rodinka a je pravda, že když jídlo zbyde, vyhazuji ho. Ale většinou nezbyde :)."

Renata Šarköziová: "Vařím jen tak, aby bylo na ten den. Většinou nezbývá."

Ewa Damu: "V pracovních dnech vařím přesně pro čtyřčlennou rodinu. Jelikož jsme v práci a ve škole. Dříve jsem vařila vice a jídlo se vyhazovalo. Nakupuju týdně v průměru za 60euro. Tudíž nenakupuji denně. Sem tam chléb..housky balené..čerstvé ovoce a zeleninu.Více ušetřím a nic se nevyhazuje..."

Naděžda Vanova Kováčová: "U Romů moc jídla nezbývá a sní se vše, co domácnost dá:). Neukládají si to na tři dny, jediné co jíme, na druhý den, je guláš, segedín, plněné zelí. Nedávno manžel naplnil gádžovi tašku s jídlem, salámy, slaninku, chleba a bylo to těsně před svátkama, a hospodařit umíme i z mála a přesto nehladovíme! A to neznamená, že musíme jíst plesnivé rohlíky, nebo suché !!!!"

Julius Diro: "My Romové nejíme jídlo z druhého dne mimo guláše, protože guláš je nejlepší druhej den, my prostě nejíme jedno jídlo třeba 3 dny a věřte mi, že takových lidi, co to praktikují, znám dost, ale nejsou to Romové, prostě máme to daný - nevím, čím to je, jestli zvyky našich předků nebo genama."

Hana Hokrová: "Byla jsem vychována k šetrnosti, takže to, co se nesní, se zamrazí nebo se zužitkuje při dalším vaření. Suché pečivo dáváme na sousední farmu pro koníky. Ale znám několik lidi, kteří by ohřívané jídlo nepozřeli ani za nic a vadí jim i jenom to, že je ohřáté v mikrovlnce. Většinou jsou to muži (nic proti nim) a neodsuzuji to. Prostě, někdo holky, někdo vdolky..."

Věra Hanusová: "Manželovi to nevadí, ten ji jídlo z předchozího dne. Já ohřátý jídlo nejím. Nemám k tomu žádný racionální důvody. Prostě mi přijde hnusný. Nesnězené jídlo dávám v čistých plastových krabičkách zabalených v potravinářské folii na zídku u popelnic."

Přečteno: 5194x
 

Kam dál:

Štítky:  

Anketa, Kultura, Tradice, Romistika, Romové



HLAVNÍ ZPRÁVY

 

Další články z rubriky







..
romea - logo