Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Český rozhlas Vltava oslaví Mezinárodní den romštiny. Odvysílá premiéru romské pohádky

04. listopadu 2016
Čtení na 2 minuty

Kulturní stanice Českého rozhlasu Vltava zítra od 9 hodin v rámci pořadu Víkendové přílohy uvede pořad věnovaný romskému jazyku a literatuře. Od 10.00 pak odvysílá premiéru pohádky O chytrém, ale prolhaném zloději Bajcúrovi. Upozorní tak na 5. listopad jako Mezinárodní den romského jazyka.

Rozhlasová pohádka vznikla na základě stejnojmenné pohádky z knihy Gejzy Demetera Ráj na zemi, kterou vydalo v roce 2011 nakladatelství Triáda. Rozhlasovou úpravu připravila dramaturgyně Skupiny nových formátů Kristina Žantovská.

Nejen o vzniku romských lidových pohádek pohovoří v pořadu Osmý pád a přídechové hlásky pozvaní hosté z řad odborníků na romský jazyk a literaturu, tak i tvůrců nové pohádky. Původ slov, která z romštiny přejala čeština, přijde osvětlit romista Michal Mižigár, romistka a překladatelka Karolína Ryvolová se zaměří na zdroje a motivy romské pohádkové tradice, režisér Michal Bureš seznámí posluchače s průběhem vzniku nové pohádky a představitel hlavní role Patrik Banga se podělí o své dojmy z natáčení.

Autor Víkendové přílohy na romské téma redaktor Tomáš Černý také do dopoledního programu zařadil archivní rozhlasové pořady, které na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let připravovala zakladatelka romistiky Milena Hübschmannová (1933–2005) společně s manželem, rozhlasovým režisérem Josefem Melčem (1934–2002).

Mezinárodní den romského jazyka na Vltavě nabídne romskou pohádku i odborné diskuse

V hlavní roli Bajcúra se představí redaktor iDnes.cz, muzikant a spoluzakladatel kapely Gipsy.cz Patrik Banga. Na motivy pohádky Gejzy Demetera pro rozhlas zdramatizovala Kristina Žantovská a zrežíroval Michal Bureš. Z romštiny přeložil Zbyněk Andrš, verše přeložila Eva Danišová. Autorem hudby je Josef Šenki (Trio Josefa Šenkiho). Autorem textů písní je Petr Kotouš. Ve vedlejších rolích se představí Jakub Folvarčný, Zdeněk Junák, Michal Bumbálek, Simona Peková, Jana Horváthová, Dalibor Buš, Drahomíra Hofmanová, Barbora Bagarová, Marie, Milan a František Balogovi, Vladimír Hauser, Ondřej Jiráček, Margita Lázoková, Jan Rosenberg, Hana Tulejová, Renata Tulejová a Igor Bareš.

Pohádka vznikla v brněnských studiích také díky spolupráci s Muzeem romské kultury v Brně.

Gejza Demeter (1947–2015) napsal soubor deseti romských pohádek jako poctu svému dědečkovi, kováři a lidovému vypravěči z romské osady v Dlhém nad Cirochou nedaleko Humenného. Příběhy jsou ukotvené ve světě venkovských Romů a dnešního čtenáře oslovují především smyslem po humor, nekonvenčností, fabulační lehkostí a dramatickým rozvíjením zápletky.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon